El projecte SUROCAT de desenvolupament d’una certificació de lleva del suro, liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), arriba al seu punt àlgid amb el curs pilot de peladors, que té lloc aquesta setmana a Cassà de la Selva (Gironès).
SUROCAT vol professionalitzar l’ofici de pelador de suro, millorar la capacitació i formació dels treballadors actuals i garantir que hi hagi relleu generacional. L’alumnat farà fins a tres dies de formació en funció de les seves aptituds amb l’objectiu de superar l’examen i obtenir les primeres certificacions oficials de pelador.
La certificació
En aquesta edició pilot del curs de lleva hi participen deu alumnes dividits en dos grups: els més experimentats que ja treballen al sector i que necessiten la certificació per acreditar les seves habilitats i l’alumnat novell. Els professors i examinadors del curs són professionals en actiu de l’àmbit surer.
La prova pilot té com a objectiu comprovar l’eficàcia del manual de pela del suro, dels estàndards de la certificació o dels fulls d’examinació que s’han elaborat i validat segons el criteri de la taula d’experts del projecte. La finalitat d’aquesta documentació és que la persona candidata aprengui i demostri que ha adquirit les competències suficients per realitzar el manteniment de les eines i la maquinària, preparar l’arbre per la lleva i extreure’n una quantitat adequada de suro de manera eficient i segura.
Els resultats d’aquesta prova pilot es presentaran dijous en una jornada tècnica que tindrà lloc a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners on també s’exposarà els resultats d’un altre projecte demostratiu liderat per la Fundació Institut Català del Suro en el marc de la mateixa convocatòria: “Difusió de les noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència”. Es tracta de la continuació d’un projecte iniciat el 2014 coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya en què es va aplicar diferents tractaments silvícoles en rodals demostratius per millorar-ne la vitalitat, prevenir incendis i restaurar suredes degradades. Els resultats d’aquesta nova avaluació han permès analitzar els serveis ecosistèmics que ofereixen i la seva influència en la producció de suro.
El valor del sector surer
Aquest és un ofici indispensable per al bon funcionament de la indústria suro-tapera, doncs l’ús de taps i de productes de suro contribueix positivament al nostre entorn oferint beneficis com la preservació de la biodiversitat de la sureda, la fixació de diòxid de carboni a l’atmosfera, la reducció del risc d’incendis o el foment de la bioeconomia. De fet, s’estima que el valor ecosistèmic de la indústria surera catalana, de fins a 660.000.000 d’euros, triplica el seu valor socioeconòmic, d’uns 215.000.000 d’euros (font: “Estudi del valor socioeconòmic i ambiental de la indústria surera catalana”, Càtedra MANGO de Responsabilitat Social Corporativa d’ESCI-UPF i Fundació Institut Català del Suro, 2023).
El projecte SUROCAT està finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, està liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i compta amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), el Consorci de les Gavarres i de la Fundació Institut Català del Suro
A partir del minut 11