Tancament de projecte i entrega dels primers certificats de pelador de suro

Aquest dijous s’ha celebrat a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners una doble jornada tècnica sobre projectes demostratius forestals que ha servit per tancar el projecte SUROCAT, fer balanç de la feina feta i fer entrega dels primers certificats de pelador de suro. La segona part de la sessió s’ha dedicat a explorar mètode i resultats de les noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva competitivitat i resiliència. Ambdues activitats estan finançades a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya2014-2022 i per aquest motiu s’ha comptat amb la presència de la directora general de boscos i gestió del medi, Anna Sanitjas, que ha inaugurat la jornada.

Projecte SUROCAT

La jornada d’aquest dijous ha servit per divulgar el projecte SUROCAT, que aquesta setmana ha assolit el seu punt àlgid amb la celebració de la prova pilot del curs de pela de suro. Durant la sessió s’ha fet un balanç positiu tant del format del curs com del mètode, els estàndards generats o el format d’examen i s’ha comptat amb el testimoni d’un formador i d’un alumne que s’han certificat i que han compartit la seva experiència.

S’ha finalitzat amb el repartiment dels nous certificats als centres formatius, als formadors i a l’alumnat per part dels socis del projecte i el compromís de seguir treballant per fer-lo créixer i buscar sinergies amb altres territoris que també han participat a la sessió.

Noves tècniques de gestió de la sureda

La segona part de la jornada tècnica s’ha centrat en un altre projecte forestal, el de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència. S’ha compartit amb els assistents els antecedents del projecte  i la feina que s’ha  fet actualment per a fer-ne el seguiment i obtenir-ne conclusions positives, com la millora de la vitalitat i la producció o l’increment de la resiliència envers els incendis forestals. S’ha conclòs amb una estimació de l’impacte d’aquesta gestió en els serveis ecosistèmics i amb consells sobre com aplicar-ho de manera pràctica des de la perspectiva de la propietat forestal.