Primera reunió de la comissió d’experts del projecte SUROCAT

L’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners ha acollit la primera reunió de la taula d’experts del projecte SUROCAT per a desenvolupar una certificació de pelador de suro. Hi han assistit una vintena de persones entre institucions, centres de recerca i formació, associacions forestals, rematants i llevadors professionals que s’han posat a disposició dels integrants del projecte per compartir la seva experiència i coneixements amb l’objectiu de fer d’aquest un curs útil pel sector.

L’objectiu de la comissió d’experts serà assessorar en la creació dels estàndards del curs, en la definició de les tasques i del full d’examen i supervisar la redacció del manual del curs de pelador.

Constituïda aquesta comissió, el proper contacte amb els experts serà per fer una reunió a bosc a principis del 2023 per començar a treballar la terminologia específica del curs i definir les competències bàsiques que han d’assolir els llevadors.

El projecte

SUROCAT és un projecte del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus pel Desenvolupament Agrícola (FEADER). El projecte està finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

La seva missió és la creació d’una certificació oficial de pelador de suro inspirada en el carnet europeu de motoserrista per posar en valor l’ofici, professionalitzar-lo, assegurar el relleu generacional i augmentar-ne la productivitat per mitjà de la inclusió de factors com la gestió del bosc o la mecanització de la lleva.